Programul de vizită cerut de ministrul Nicolaescu încurcă Spitalul Judeţean

Potrivit noului ordin al Ministerului Sănătăţii, programul de vizită pentru toate unităţile sanitare este de luni până vineri, între orele 15-20, iar în week-end între orele 10-20. Ceea ce oficialii de la Bucureşti au vrut să fie o măsură bună, în Zalău, la cel mai mare spital din Sălaj, se dovedeşte a fi exact pe dos: o decizie care încurcă atât medicii şi personalul sanitar, cât şi aparţinătorii care vin să îşi vadă rudele internate.

Astfel, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău va pune 30-40 de angajaţi să supravegheze şi să ţină evidenţa vizitatorilor. De asemenea, situaţia este îngreunată de reabilitările masive care se fac în Spitalul Judeţean, în intervalele stabilite pentru vizite pe holurile unităţii medicii şi asistentele trebuind să circule printre muncitori care cară găleţi şi scări, vizitatori şi aparţinători ai celor internaţi. „Noi ne-am conformat şi avem deja un nou program de vizită, după cum a spus ministrul Nicolaescu, însă este dificil. Am nevoie de 30-40 de oameni care să supravegheze şi să ţină o evidenţă a celor care intră în spital, care să verifice timpul pe care vizitatorii îl petrec cu cel internat. Îi voi pune pe unii angajaţi să se ocupe de responsabilitatea asta. În plus, există riscul creşterii numărului de infecţii intraspitaliceşti, iar vizitatorii pot lua şi ei microbi din spital. Privit în ansamblu, programul de vizită nou este o măsură bună, dar trebuie să stabilesc oameni care să se ocupe de el”, a declarat Laurenţiu Barna.

Potrivit acestuia, situaţia din spital este îngreunată de reabilitările masive care se fac la corpurile A şi B ale unităţii medicale. „Suntem în plin proces de reabilitare şi modernizare, avem pe holuri muncitori, vizitatori, aparţinători încât abia ştii care cine e. Va trebui să cronometrăm vizitele şi să ţinem o evidenţă a vizitatorilor pentru fiecare pacient internat. Şi categoric ne va mai trebui un om în plus la poarta principală, îl voi muta aici din altă parte”, a declarat Laurenţiu Barna.

Managerul a spus că şi contravizita medicilor este afectată de noul program de vizită, întrucât cele două se suprapun. De asemenea, potrivit lui Laurenţiu Barna, afectaţi de noul program de vizită sunt şi aparţinătorii care sosesc din judeţ, de la kilometri întregi, să îşi vadă rudele internate, dar care trebuie să aştepte până celor ajunşi înaintea lor le expiră timpul de vizită prevăzut. „Pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de trei paturi nu pot fi mai mulţi de trei vizitatori şi pot fi vizitaţi maxim doi pacienţi în acelaşi timp. Dar ce fac dacă la poartă îmi sosesc, tot atunci, oameni care vin de la sat, de la 70 de kilometri, să îşi vadă ruda internată? Ce fac cu oamenii ăştia, îi ţin o oră în sala de aşteptare? Dacă nu încap în sală, îi trimit să se plimbe în frig?”, a declarat Laurenţiu Barna.

Potrivit sursei citate, pentru a putea fi lăsaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău vizitatorii trebuie să achiziţioneze fiecare câte o pereche de botoşei pe care să îi pună peste încălţăminte pentru a nu murdări pardoseala, preţul acestora fiind de 1 leu/pereche. „Chiar şi aşa, se creează mizerie mai multă decât înainte de noul program. Trebuie să curăţăm mai mult. Cel mai bine ar fi să putem da fiecăruia botoşei şi halat, dar nu avem cum”, a declarat Laurenţiu Barna.

Furişaţi pe uşa din dos

Cei mai mulţi dintre sălăjenii care au venit ieri să îşi viziteze rudele internate nu cunoşteau prea bine schimbările cerute de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, însă nu le privesc cu ochi buni. Pensionara Ana Ghiman susţine că dacă vor trebui să aştepte până alţi vizitatori părăsesc salonul bolnavilor, oamenilor li se va răci în plasă mâncarea adusă rudelor internate. „Eu sunt din Zalău, dar mă întreb ce fac cei care vin de pe Valea Someşului? Sau de mai departe? Stai până ţi se răceşte toată mâncarea şi cei internaţi abia aşteaptă să vină cineva de acasă, să le aducă un pachet”, a declarat nemulţumită pensionara de 72 de ani. Nicolae C., în vârstă de 52 de ani, susţine că a venit să îşi vadă soţia internată la Zalău tocmai din comuna Marca, la limita Sălajului cu judeţul Bihor. Ca să nu fie nevoit să aştepte la poarta principală, pe unde se face accesul vizitatorilor în Spitalul Judeţean, bărbatul a folosit o altă intrare, laterală. „Ştiu că ar fi trebuit să intru pe dincolo, dar nu am timp, trebuie să mă întorc acasă. Am intrat pe altă intrare, ştiu de ea că am mai folosit-o şi altă dată. E mai dosnică, aşa… Am lăsat nevestei ce i-am adus şi am ieşit. N-am stat mult”, a declarat bărbatul.

Un alt sălăjean venit de la mare distanţă pentru a-şi vedea ruda internată la Zalău este Florin D. Bărbatul susţine că nu a ştiut de noul program de vizită, dar că nu a avut de aşteptat la poartă, astfel că mâncarea adusă tatăului spitalizat nu s-a răcit. „Am venit să-i aduc mâncare la tata. Nu ştiam că este program de vizită nou. Oricum, am avut noroc, nu a trebuit să aştept, şi a putut mânca supa caldă. Bine că nu s-a răcit, că vin de dincolo de Şimleu, am făcut vreo 45 de kilometri până aici. De ce trebuie să aşteptăm? Ce e şi regula asta? Păi programul de vizită este în folosul nostru şi al celor internaţi sau împotrivă?”, a declarat bărbatul.

Potrivit statisticilor din 2012, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a avut peste 24.000 de internări anul trecut şi a obţinut din vânzarea botoşeilor către vizitatori 76.000 de lei, sumă din care s-au achiziţionat materiale de curăţenie.

3 Thoughts to “Programul de vizită cerut de ministrul Nicolaescu încurcă Spitalul Judeţean”

  1. Anonim

    sanatate dr veres,

  2. nae l.

    O masura binevenita , d oar se se aplice ! Ce nu poate intelege tov. Barna , ete ca nr. vizitatorilor va fi aproximativ acelasi, dar nu va fi aceeasi aglomeratie !!! Ah , si nu se vor da bani la poarta !!!

  3. fr

    cei care prin o saptamana de sch. doi cum sa-si viziteze apartinatorii dupa ora15 daca la acea ora trebuie sa fie la servici,la asta nu va ganditi,inante de orele 14 de ce nu este un program de macar o ora?

Leave a Comment